Úgy táncolnék Veled…- avagy bálok a februári szakmai egyesületi nap fókuszában

Mi a közös a "Miniszter félrelép"című film és a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének február havi egyesületi napja között?
A helyszín,ami nem más,mint a Danubius Hotel Astoria City Center -közismertebb nevén- az Astoria Szálló, ahol Dr. Kreutzer Andrea, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa tartott szakmai előadást "Táncról táncra" címmel mindarról, amit tudni érdemes a múlt század báljairól

A szakmai előadást megelőzően az egyesületi tagok a szálloda a Zöld szalonjában gyülekezhettek, ahol a házigazda a házbejárást megelőzően néhány szóban ismertette az 1914-ben épült, jelenleg 138 szobás épület jelenét és múltját. A négycsillagos hotel nemrégiben nagyszabású házfelújításon esett át, aminek köszönhetően egy igazán elegáns, illetve berendezésében is patinás rendezvényhelyszínt ismerhettünk meg belülről is.

A séta után a báli szezon kapcsán nyerhettünk bepillantást a régi korok bálozási rendjébe az előkészületektől, egészen ezeknek a rendezvényeknek az utóéletéig.

Manapság újból divatosak ezek a korabeli szórakozási és protokolláris rendezvények, de itt ne csak a klasszikus bálokra - úgymint Anna bál, Opera bál, illetve - a tematikus bálok kapcsán-  a jogász bálakra vagy éppen a szalagavatókra gondoljunk.

A táncmulatságok elengedhetetlen kellékei kétségtelenül a báli kiegészítők, úgymint a kesztyűk, legyezők, de mindezt teljessé mégis a megfelelő nagyságú tánctér, a hatalmas tükrök, a gyertyafény, a zenekar, illetve a fényűző vendéglátás teszi.

Az előadás során a korhű meghívók vetítése mellett bálrendezői jelvények, különböző meghívók, táncrendek, programfüzetek bemutatása által nyerhettünk bepillantást a különféle báli események hangulatába.

A szakmai tartalmat zárásképpen kötetlen beszélgetéssel egybekötött vendéglátás tette még emlékezetesebbé.