Protokollosok a Zwack Múzeumban

A Magyar Protokollosok Országos Egyesülete 2016. január 29-én a Zwack Unicum Nyrt. Látogatóközpontjában tartotta szakmai napját. A résztvevők szakavatott vezetők segítségével ismerhették meg a Zwack család és a gyár történetét.

A múzeumban végigkalauzoltak bennünket - a több mint 220 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr - az Unicum történetén, különlegesebbnél különlegesebb palackokat láthattunk, melyet a likőrkülönlegességeiről is híres Zwack J. és Társai gyár készített.

A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a lóvontatású italszállító kocsik „üzemanyagának” főkönyvi nyilvántartása, az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára.

Feltűnnek a rendszerváltozás képei és eljutunk napjainkba, ahol legújabb sikertermékük, a világújdonságnak számító Unicum Szilva bevezetésének pillanataival is megismerkedhettünk. Betekinthetnek a kulisszák mögé is, hiszen megnézhettük az Unicum Szilva werkfilmjét.

A múzeum túra utolsó állomása az Unicum pince labirintusa, közel 500 tölgyfahordóval, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. A megkóstolhattuk az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva, így a jellegzetes illatokkal és ínycsiklandó ízek kavalkádjával zárult a múzeumi program.