A protokollos ahol tud, segít

A kezdetek….

Hogyan is indult el az Egyesületben a jótékonysági gyűjtő akció?

Egy Svájcban élő házaspár – dr. Csizmás Mihály és felesége Klárika – hosszú évek óta rendszeresen adományokkal támogatnak különböző magyarországi szervezeteket, kórházakat, iskolákat. Kömlődön (Esztergom-Komárom Megye) is van egy fogyatékos gyermekeket nevelő otthon, amelyben élőknek szintén segítségre szorulnak.

Mivel a korábbi adományozók- idős korukra tekintettel - már nem tudnak Magyarországra adományt szállítani, ugyanakkor az egyesületből Bakos Ildikót és Madlenáné Szalma Esztert egy korábbi szállítmány kapcsán már ismerték, így őket kérték meg, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani ezeknek a 4 és 24 év közötti fiataloknak. Ennek a kérésnek eleget téve megkerestük az otthon vezetőjét, aki elmondta, hogy mire lenne szükségük, és ennek figyelembe vételével kezdtük meg a gyűjtést.

A tettek mezejére lépve

Nagy örömünkre szolgált, hogy az egyesület elnöksége és tagsága részéről a kérés meghallgatásra talált és szépen gyűltek az adományok.

Az intézetbe 2015. április 29-én vittük le a rengeteg ágyneműt, gyermekholmit, törülközőket, edényeket, játékokat, stb., és adtuk át Kissné Zobor Zsuzsanna otthonvezetőnek, aki megköszönte az adományt és meghívta az egyesület tagjait egy otthon -látogatásra, amikor is a gyerekek műsorral mondanának köszönetet.

Ennek az akciónak a sikeréhez nagymértékben hozzájárult az egyesület elnöke és főtitkára, ezért elsősorban nekik jár köszönet.

Köszönetet kell továbbá mondani adományaikért Bakos Ildikó, dr. Bittó Renáta, Dr. Vámos Lászlóné Katika, Gyarmati Ildikó, Koncz Sándor, Kovács Gábor, Kovács Gyuláné, Nagy Ildikó, Orbán Terézia, Szalma Eszter, Virágh Beáta tagtársainknak is.

Röviden az otthonról

Az Intézet 1954-ben kezdte meg működését a volt Hugonnay kúriában. Alapítója Hegyháti Alajos /1915-1998./ gyógypedagógus volt, akit munkásságáért később állami díjjal tüntettek ki.

Az évek során fokozatosan bővült az épület és a létszám is. 1973-ban készült el a 14 tantermes iskola, 1976-ban megépült a betegszoba, gyermekműhely, és 1993-ban a régen várt tornacsarnok. Legújabb büszkeségük a 2005-ben átadott 32 fő befogadására alkalmas modern gyermekotthon, ahol állami nevelt növendékek élnek. Ettől kezdve csak értelmileg akadályozott (imbecill) gyermekekkel foglalkoznak. (Mi ezeknek a gyerekeknek vittük az adományt)

Az intézményben sokéves tapasztalattal rendelkező gyógypedagógusok, szociálpedagógus, médiapedagógus, szomatopedagógus, pszichopedagógusok, szurdopedagógus, tiflopedagógus logopédus, óvodapedagógus, szakképzett gyermekfelügyelők, dajkák, ápolónők végzik magas színvonalon munkájukat.

Tanulóik egyéni fejlődését a tanórákon kívül fejlesztő szolgáltatásokkal (logopédia, gyógytestnevelés, gyógyúszás, terápiás lovaglás) biztosítják.

A gyermekotthon 4 önálló lakásból áll, ahol családias körülmények között nevelik az állami gondozott gyermekeket. Az itt dolgozók színesen szervezett szabadidős programokkal, szeretetteljes, meghitt ünnepekkel, közösen végzett feladatokkal igyekeznek pótolni a hiányzó családot.

Összegzés

Adni jó, így az egyesület a továbbiakban törekszik minden lehetőséget megragadni, hogy követendő mintául szolgáljon nem csak közvetlenül a protokoll és viselkedéskultúra, hanem a segítségnyújtás területén is.