Nyitás Erdély felé

Jelentős mérföldkövéhez érkezett a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének (MPrOE) nemzetközi tevékenysége.
A 22 éve alakult egyesület életében először adódik lehetőség a szakma ismereteinek szervezett és széles körű átadására határainkon túli érdeklődő civil szervezetek és egyetemi hallgatók részére.
Az új kihívást egy sikeres pályázat alapozta meg, amit az MPrOE  alelnökei - Laczkó Rita és Bakos Ildikó - öntöttek elfogadásra alkalmas, sikeres formában.
Az ősszel Kolozsváron és Marosvásárhelyen létrejövő szakmai konferenciák előkészítésre (június 25-27.) Romániába látogatott az egyesület elnöke által vezetett delegáció, melynek tagja volt Laczkó Rita és Galovtsik Erik főtitkár.
A látogatás előkészítésben a helyi felek képviseletében Kali István, a Regeneráció Alapítvány elnöke tett jelenős erőfeszítéseket, aki Marosvásárhelyen elsőként fogadta az MPrOE delegációját június 25-én.
Másnap a Sapientia Egyetem helyi karának dékánja, Kelemen András,Kovács Gyöngyvér főtitkár és Palkó Réka PR-közkapcsolati referens folytatott tárgyalás a delegációval. Megegyezés született, hogy szeptember 26-án lesz a konferencia, melyen négy szakmai előadást fognak tartani az MPrOE felkért tagjai, melyen másfélszáz hallgatóra számítanak önkéntes érdeklődőként.
E rendezvénnyel párhuzamosan, civil szervezeti vezetőknek és vállalkozási vezetőknek lesz hasonló tematikájú konferenciája, melyről Vass Leventével, a Stúdium Alapítvány alelnökével történt megegyezés. E rendezvényen 70-80 érdeklődőre számítanak, akiknek mozgósításáért szervező munkát vállaltak.
Harmad nap hazafelé tartva, de nem mellesleg, a kolozsvári kar kancellárjával, Murádin János Kristóffal és Szenkovics Dezső kari főtitkárral történt egyeztetés az őszi programról. Szeptember 27-én  gyakorlatilag megismétlésre kerül majd a marosvásárhelyi karon konfrencia. A kolozsvári kar hosszabb távú együttműködés kíván megalapozni az MPrOE-vel, mivel náluk pl. nemzetközi kapcsolatok, illetve fordító-tolmács szakok vannak, ahol nagy igény van a hiteles, korszerű protokoll előadásokra. Tisztázásra került, hogy az őszi kiutazást az MPrOE tudja fedezni anyagilag, de a további képzések magyar előadói számára az egyetemnek kell majd biztosítani a költségeket.
Az őszi látogatás egyben egyesületi csapatépítő program is lesz a tervek szerint, melyre meghívást kapnak az egyesület tagjai, akik költség-hozzájárulást fizetve vehetnek majd részt a programon.

Nagy József