Május az olimpia, a protokoll és a gasztronómia jegyében

A 2016. évi nyári ötkarikás játékok adtak aktualitást az egyesület május havi szakmai programjának. A Danubius Health Spa Resort Heliában 2016. május 10-én tartott rendezvény résztvevői nem csak a sportprotokollal kapcsolatos ismereteiket bővíthették, de számos meglepetés is várt rájuk.

A Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt támogatója a Danubius szállodalánc, ezért májusi rendezvényünk helyszínéül örömmel választottuk az élsportolóink felkészülését és rekreációját támogató Danubius Health Spa Resort Heliát. A szállodától megszokott igényes környezet, valamint a magas minőségű rendezvénybiztosítási és catering szolgáltatások kiváló alapot nyújtottak egy hangulatos és emlékezetes estéhez.

A program első részében Karger Kocsis László tagtársunk tartott érdekes és informatív előadást a sportrendezvények protokolljáról, valamint az olimpiai játékok történetéről, szervezéséről és kulisszatitkairól. Karger Kocsis László négy évtizedet töltött a sportprotokoll területén, munkássága elismeréseként 2016. március 15-én átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata állami kitüntetést.

A sport és a sportdiplomácia történetének és funkcióinak ismertetése után szó esett a sport nemzetközi struktúrájáról, valamint a sportdiplomaták ismérveiről és feladatrendszeréről is. A nemzetközi sportesemények szervezése vonatkozásában az előadó számos személyes élményét és tapasztalatát is megosztotta a hallgatósággal, és kitért azokra a speciális protokoll szabályokra is, amelyeket a sportesemények szervezésekor és megvalósításakor nem lehet megkerülni. Hogy miért kell elhangoznia minden olimpiai megnyitón Pierre de Coubertin báró nevének, hogy a sportban miért nem a zászló félárbocra engedésével fejezik ki a gyászt, és hogy milyen különlegességei vannak egy olimpia megszervezésének, azt mind-mind megtudhatták a résztvevők.

Az este második részében Őszy-Tóth Gábriel és felesége, Violet Így főznek az olimpikonok és a paralimpikonok című, 2015-ben megjelent könyvével ismerkedhetett meg a közönség. A kötet egy 2001-ben útjára indított gasztrokulturális könyvsorozat legújabb része, amely 52 magyar olimpikon kedvenc ételének bemutatása mellett bepillantást enged élsportolóink személyes történetébe is. A könyvben olvasható receptek és impozáns ételfotók mellett neves magyar borászok borajánlatát is megtaláljuk.

A program meglepetés vendége Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, az 1968-as mexikóvárosi és az 1972-es müncheni olimpia második, az 1976-os montréali olimpia harmadik helyezettje, 37-szeres magyar bajnok kenus volt, aki a könyv egyik szereplőjeként örömmel mesélt a gasztronómiához fűződő kapcsolatáról, a sportélményeiről és személyes ambícióiról, terveiről. Megtudtuk, hogy a sportlegenda már fiatalon szakácsnak készült, és a gasztronómia szeretete meghatározta az életét. A sport révén számos országba eljutott, és mindig nagy érdeklődéssel és nyitottsággal állt a helyi ízekhez, miközben ahol tehette, népszerűsítette a magyar konyhaművészetet is. Elmesélte, hogyan főzött magyaros vacsorát japán és mexikói vendéglátóinak, és kitért az egyik specialitása, a halpofahús elkészítésének titkaira is. A sport és a gasztronómia máig áthatja az életét: sok más mellett az Aranycsapat Alapítványban tevékenykedve határon túli magyar gyerekeknek szervez labdarúgó bajnokságokat, miközben saját maga főz a Király utca - Kazinczy utca sarkán található pubján, a Wichmannban.

Az este megkoronázásaként tombolasorsolásra is sor került: a kiadó felajánlása jóvoltából négy szerencsés tagtársunk vihette haza a szerzőpáros és Wichmann Tamás által dedikált Így főznek az olimpikonok című kötetet.

A program zárásaként az érdeklődők körbejárhatták a Helia létesítményeit, és tájékoztatást kaptak a szállodában tervezett fejlesztésekről is.

Szöveg: Csorba Kata
Fotók: Gyarmati Ildikó, Gabrovszky Gábor