„Lakodalom van a mi utcánkban”… - Egyesületi nap a Bazaar Eclectica-ban

A nyár beköszöntével az esküvői szezon is kezdetét veszi. A Magyar Protokollosok Országos Egyesülete ennek apropójából a protokolláris szokások és jelenlegi trendek tekintetében két kiváló szakember – Herendi Gábor ceremóniamester és Nagy Csaba, a Budapest Party Service értékesítési igazgatója - segítségével járta körbe a témát a májusi egyesületi nap keretében.

A szervezők az esküvői helyszínnek is kiváló, és panorámájában egyedülálló Bazaar Eclectica hangulatos éttermet választották - az esküvői nyelven szólva a „násznép”- , azaz a meghívott egyesületi tagok és külsős résztvevők fogadására.

A remek hely, illetve a jó társaság már eleve megadta a kellemes alapot, és ezt csak fokozta az élményszerző rendezvényekhez tartozó esküvőkről szóló két előadás, amely más-más oldalról, de összességében egymást tökéletesen kiegészítve ismertette a sikeres party-k ismérveit.

Nagy Csaba, a Budapest Party Service értékesítési igazgatója elöljáróban magáról a kiterjedt cégcsoportról tett említést, így a Vak Varjú brandhez köthető éttermeikről, a némiképp kakukktojásnak számító Vakegér Tőzsdekocsmáról, illetve önkiszolgáló éttermeikről, valamint a tényleges rendezvényközpontjaikról, amelyek mindegyike alkalmas a „nagy nap” vendéglátás szempontjából történő lebonyolítására.

Ezt követően sorra vettük a tervtől a megvalósításig szükséges rendezvény-kellékeket. Egyetértettünk abban, hogy egy gazdátlan összejövetel eleve rossz végkimenetelűre van ítélve, azaz egy szakavatott szervező, illetve ceremónia-levezénylő igen sokat tud lendíteni a rendezvény sikerén.

Bemutatásra kerültek a XXI. századi trendek is, így kiderült, hogy „a kevesebb néha több, ugyanakkor legyen választékos” elv ma a követendő, már ami a vendéglátást illeti, valamint, hogy a fagyipult és a koktélbár ma már szinte elengedhetetlen kelléke az esküvőknek, csakúgy, mint a bárszék vagy a magas könyöklő asztalok. A tálalás, illetve ételkínálat is átalakulóban, hiszen a látványtálalás, illetve büfészervíz felváltja a nagy húsos tálakat, nehéz ételeket.

A tárgyi feltételek újra- és átgondolását követően jöhetett az esküvő, mint rendezvény személyi kritériumainak ismertetése, de ezt már a témát napi szinten ismerő Herendi Gábor ceremóniamester, - vagy ahogyan önmagát hívja manapság: esküvőrendező – tárta elénk.

Bevezetésképpen megtudhattuk, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak vőfély és ceremóniamester között, ezt követően bepillantást nyerhettünk abba, hogy milyen úton is jutott el a szakmaiság ezen fokára az előadó, habár „sokfele sodorta az élet”.

Álláspontja szerint a komplex tevékenységet jelentő munkájából 80% a tanulható rész, ugyanakkor az a fennmaradó 20% - amely a személyiség sajátja - adja meg a savát-borsát az egész mesterségnek.

A praktikus tanácsok mellett üde színfoltként egy-egy emlékezetes vagy újdonságnak számító videó részlet bemutatására és az elmaradhatatlan kulisszatitkok ismertetésére is sor került.

Az előadó nem csak a magyar vonatkozású trendeket ismertette, hanem protokoll vonatkozású témát is beemelt zárszóként előadásába, sőt a hangulatos zárás kedvéért még Goerge Clooney-vá is átváltozott, csak, hogy a vendégsereg számára felejthetetlen élményt nyújtson.

A hatás természetesen nem maradt el, és biztosak lehetünk benne, hogy még sokáig fog kellemes emlékként és értékes beszédtémaként szolgálni ez az egyesületi nap is.

/dr. Bittó Renáta/