Harmónia, tisztelet, tisztaság – életmód és vendéglátás japán módra

Bensőséges hangulat, harmonikus színek, ízléses berendezés, figyelmes felszolgálás és természetesen különleges étel- és italkínálat fogadta a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének tagjait 2017. november 14-én a Sushi Sei étteremben tartott szakmai esten.

A rendezvény háziasszonya, Héder Irma étteremtulajdonos elmesélte, hogy bár eredeti szakmáját tekintve nem vendéglátós, a japán ízek szeretete és a Seiichi Kusumoto vezető séffel kialakított kiváló kapcsolatának köszönhetően, a mester felkérésére vágott bele ennek a nem mindennapi, a japán és az európai kultúrát mesterien ötvöző vendéglátóhelynek a kialakításába. Szinte hihetetlen, hogy a Bécsi út 58-ban két és fél évvel ezelőtt csak a csupasz falak álltak, és ennek fényében még inkább tiszteletreméltó, hogy a 85 fő befogadására alkalmas étterem minden apró részlete magán hordozza Héder Irma keze nyomát. A berendezési tárgyakat, az éttermi porcelánokat és kiegészítőket személyesen hozta Japánból. Az ott szerzett ismeretei és tapasztalatai alapján alakította ki a belső teret, amely a rendezvények típusától függően egybenyitható, de lehetőséget kínál a diszkrétebb, szeparált elhelyezésre is. Bár a japán éttermekben a gyermekek jelenléte nem megszokott, a hazai igényekhez alkalmazkodva itt egy játszószoba is várja a kicsiket, amíg a szülők a kulináris élvezeteknek hódolnak, tavasztól őszig pedig egy tágas terasz is a vendégek rendelkezésére áll.

Seiichi Kusumoto vezető séf 1994 óta népszerűsíti hazánkban az autentikus japán gasztronómiát. Az ő személye jelent garanciát arra, hogy csak a legmagasabb minőségi követelményeknek eleget tevő prémium ételek és italok kerülhessenek a vendégek elé. A tengerek és óceánok nagy távolsága miatt a japán konyhaművészet sajátosságainak megfelelő nyers- és alapanyagok beszerzése egy különösen nagy kihívást jelentő feladat, amely nagy szakmai tapasztalatot és hozzáértést követel.

Az étterem bemutatása után Rajzó-Kontor Kornélia teaművész, az Urasenke Magyarországi Japán Tea Egyesület művészeti vezetője kalauzolta el a társaságot a japán kultúra világába. A közel egy órás előadás során rávilágított arra, hogy a japán etikett és protokoll szabályok értelmezéséhez és elsajátításához elengedhetetlenül fontos a szigetország kulturális hátterének az ismerete, mert enélkül – azaz a szabályok egyszerű bemagolásával – az európai kulturális háttérrel rendelkező emberek óhatatlanul is hibát vétenek a japánokkal történő udvarias érintkezés során. Példaként említette, hogy az evőpálcika ételbe történő beleszúrásának a tilalma onnan ered, hogy a japán temetési szertartás során a hamvasztást követően a családtagok pálcikákkal helyezik el az urnába a halott hozzátartozó csontjait. Kiemelte, hogy ahogyan a japán kultúrában általában, így a vendéglátásban is minden apró részletnek üzenete van, ugyanakkor a látszat ellenére a legbonyolultabbnak tűnő szabályrendszerek mögött is egészen egyszerű okok állnak. A japánok felfogása szerint a harmónia, a tisztelet és a tisztaság jegyében teremtődik meg a nyugalom, amely a minőségi időtöltés alapja. Ezek az elemek minden japán kulturális megnyilvánulásban felismerhetők, a mindennapi érintkezéstől a művészetekig. A résztvevők megtudták azt is, hogy a teaművészet a japán művészetek között a legmagasabb szintet képviseli, így értelemszerűen a diplomáciai protokollban is kiemelt szerepet kap.

Az érdekes és informatív előadást követően, Seiichi Kusumoto mester remekműveinek kóstolása előtt a felszolgálók mindenki előtt elhelyezték a szőlőcukorra emlékeztető tablettát egy kis csészében, amelyről hamar kiderült, hogy egy kis víz és némi varázslat hatására azonnal kéztörlővé alakul. Ezután már legfeljebb csak a pálcika okozhatott volna nehézséget az ételek elfogyasztásához, de a kevésbé rutinos vendégek számára kikészítettek egy csíptetőt, amelynek a segítségével a rakoncátlan evőpálcikák azonnal kezes segítőkké váltak. Természetesen igény esetén hagyományos evőeszközök is rendelkezésre állnak, de ezúttal mindenki a pálcikákat választotta.

A menü mogyorós ceruzababbal indult, majd egy autentikus sushi kóstoló után sült tofu, tintahal, lazacgolyók, valamint sült lótuszgyökér és édesburgonya került a pálcikák közé. A desszert a tradicionális japán édesség, rizslisztből készült gombóc volt, amelyet vörösbab krémmel tálaltak.

Az este kiváló hangulatban telt, a résztvevők nem mindennapi ízeket próbálhattak ki, és különleges ismereteket, élményeket szerezhettek a japán kultúra jegyében.

Csorba Katalin