Groupama Aréna, ahol a szomszéd fűje biztos nem „zöldebb”

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének április havi szakmai napjára a „zöld-fehérek szentélyében”, az Üllői úti Fradi (Ferencvárosi Torna Club - FTC) otthonának és nemzetközi futballmérkőzéseknek otthont adó multifunkciós létesítményben került sor. Ezen a tavaszi napon tehát tagtársainkkal elsődlegesen nem csak a természet zöldellésében gyönyörködhettünk, hanem a stadiontúra kapcsán a sport-, kulturális, üzleti és magánrendezvények lebonyolítására alkalmas – dominánsan zöld színben pompázó – arénában is.

A Magyar Állam tulajdonában lévő, de a Lagardére Unlimited Stadium Solutions (LUSS) Kft. által kezelt stadiont 2014 augusztusától vehették birtokba a „zöld sasok”. Az ő különleges világukba nyerhettünk betekintést a komplexumot üzemeltető - és egyben FTC hivatalos marketing ügynöksége - jóvoltából. A gyülekezőre az eleve impozáns, négyszintes – mélygarázsos - főépület előtt került sor.

A gyalogosan érkezők akarva - akaratlanul szembesültek az Üllői út teljes látképét átalakító és az arénát körülölelő téren található – az FTC címeréből ismert – focilabdára lecsapó óriási - 16 méter magas, 8 méter hosszú, 15 tonna súlyú -  szobor sassal.

A gigantikus méretek a falakon belül sem csökkentek, és irigylésre méltó volt megtapasztalni, hogy milyen érzés lehet kivonulni a pályára nemzetközi és bajnoki mérkőzésen több tízezer (közel 23.000-24.000) fő elé. Mondhatom bátran, hogy a mi 25 fő körüli csapatunk kicsit Gullivernek érezhette magát az ”óriások országában”, főleg így, szurkolómentes övezetben.

A körbevezetés kuriózumokban is bővelkedett, hiszen nem sokaknak adatik meg, hogy a lelátón kívül bejuthassanak olyan helyekre is, mint a játékosok öltözőjébe, vagy éppen az aréna 3. és 4. emeletén lévő, exkluzív ún. sky box-okba.

Egyedüli tabu helynek a pálya gyepe minősült. Kis tábla jelezte ugyanis, hogy arra tényleg csak a bennfentesek léphetnek rá. A műfüves futópályával ellátott bemelegítő terem viszont - a játékosok mellett egyedülállóan – most számunkra is elérhetővé vált.

A séta, illetve a bennfentesek által elmondott kulisszatitkok mesélése során megtudtuk, hogy a vendég és a hazai csapat öltözője akképpen különbözik egymástól, hogy a hazaiak előnyt élvezve az egyébként 400 m²-es öltözőben zárt, konnektoros, széfes szekrénnyel rendelkeznek. Emellett a mérkőzések után - a kedélyek lehűtése helyett- a zuhanyzó helyiségben jéggépek segítik a játékosok regenerálását és regenerálódását.

Amint azt háziasszonyunktól, Benke Kata rendezvényszervező menedzsertől megtudtuk, az aréna rendezvényközpontként is funkcionál, így a mérkőzéseken kívül évi 100-150, nagy tömegeket megmozgató koncertet, konferenciát, kulturális rendezvényt tartanak itt.

A stadion legnagyobb helyiségét, a 2. emeleti 1700 négyzetméteres, 1400 fő befogadására alkalmas rendezvénytermet tagtársaink természetesen protokolláris vendéglátás szempontjából is szemrevételezték.

Az egyesületi nap zárásaképpen a stadion oldalában lévő Gólvonal Bisztróban lehetőségük nyílt az egyesület eseményre látogató tagjainak arra, hogy a stadiontúra kapcsán befogadott élményeiket – egy kötetlen beszélgetés keretében - egymással megosszák.

dr. Bittó Renáta