Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Verseny 2015.

"A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk!" – Főiskolai és Egyetemi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll verseny

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola szervezésében 2015. május 15 -16-án került sor - az immáron hagyományosnak mondható - V. Főiskolai és Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyre.

A versenyen a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete „hivatalból” és meghívott vendégként is képviseltette magát, tekintettel a Főiskolával fennálló együttműködési megállapodásra, illetve a rendezvény által nyújtott szakmaiság iráni érdeklődésre.

A verseny nemzetközi jelzője a hazai és határon túli csapatok összetételében, valamint a feladatok globális jellegében is megmutatkozott.

A csapatok között voltak régi „törzsversenyzők” (Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, Edutus Főiskola, a korábbi Általános Vállalkozási Főiskola – jelenleg IBS, Ukrajnából a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola, a romániai Szászrégenből Grup Scolar Lucian Blaga Iskola) és új érdeklődő csapatok is (Kolozsvárról a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem versenyzői), sőt - egyedüli középiskolaként - a hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola csapata is összemérhette tudását a felsőfokú tanulmányokat folytatókkal.

Az előző évek hagyományának megfelelően a kétnapos rendezvény első napján – a „Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok?”címmel kerekasztal beszélgetésre került sor.

A rendezvény fővédnöke Íjgyártó István kulturális és tudomány diplomáciáért felelős államtitkár, míg védnöke Dr. Pupek Emese, az Oktatási Hivatal elnöke volt.

Dr. Kiss Ferenc tudományos rektor bevezető gondolatait követően a - verseny jelentkezés feltételéül szabott - legjobb bemutatkozó filmért járó első díj kiosztására került sor. Ezt az elismerést - a Média Hatóság első díjával együtt - a hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola csapata tudhatta magáénak.

A házigazda szerepet ellátó Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nevében dr. Habil Vass László rektor köszöntő szavai után Egyesületünk elnöke, Koncz Sándor alapozta meg a későbbi tematikus beszélgetést, hozzászólást.

A témában érintettek között volt Dr. Sille István protokoll szakértő, aki a múltról, és Kovács Gábor MPOE főtitkár, aki viszont a jelenről, az Egyesület pillanatnyi mozgásteréről, lehetőségeiről beszélt. A versenyen résztvevő iskolák képviselői, hazai és külföldi tanárok, oktatók, főiskolai és szakirányos hallgatók pedig a folytatásról, illetve a viselkedéskultúra oktatásának szükségességéről, és ezzel egy időben sajnos ennek pillanatnyi hiányos voltáról tettek említést.

A tartalmas tanácskozást kötetlen beszélgetés követte.

A rendezvény második, úgynevezett verseny napja a szokásos katonai ceremóniával vette kezdetét. A csapatoknak összességében 16 feladatot kellett teljesíteniük, így többek között viselkedéskultúra, zászlótan,programszervezés,zenei műveltség témakörökben.

A zsűri elnöke, Bokor Balázs nagykövet elismerőleg nyilatkozott mind a versenyzők, mind a felkészítő tanárok munkájáról és a rendezésért , valamint az áldozatos munkáért köszönetet mondott Koncz Sándor, az MPOE elnöke is.

A megmérettetés végeredményeképpen a BKF 1. csapata bizonyult a legjobbnak, de természetesen egy csapat sem maradt erkölcsi és tárgyi elismerés nélkül, nem beszélve a maradandó szakmai és baráti versengés okozta szép emlékekről.

Az idei évi versenyzésnek ugyan a csapatok jutalmazása után vége szakadt, de a már hagyományosnak tekinthető verseny ezzel nem ért véget.

A Magyar Protokollosok Országos Egyesülete jóvoltából a következő évi verseny helyszíne is biztosítottnak látszik, és nem is akármilyen környezet lehet a megmérettetés jövőbeli színtere, mint a Stefánia Palota.

A helyszín biztosítása mellett a rendezvényszervezéshez elengedhetetlen technikai feltételek is adottak lesznek a szervező számára, így a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolának lehetősége nyílik az eddig is érdeklődő, de nem magyar ajkú csapatok fogadására is.

Az Egyesület ezen alkalommal is bizonyította, hogy közvetlenül vagy közvetetten, mindenféle eszközzel a protokoll szakma létjogosultságát támogatja, illetve a jövő generációjának fejlődését szolgálja.

Dr. Bittó Renáta