Egyesületi nap a Honvéd Kultúrális Központban

A hely szellemének megfelelően két előadást hallottunk.

Az első előadás a katonaság érzékenyebb oldalát mutatta be. A 20 éves Tábori lelkészi szolgálatról Jákob János Dandártábornok, Protestáns Tábori Püspök beszélt.

Elmondta, hogy van Katolikus, Protestáns és Rabbi szolgálat. A Honvéd  Kórházban nemrég megnyílt egy kápolna, mely az elcsendesedést és az elmúlás elfogadását enyhítené. Még több lelkészre lenne szükség, mert sokszor lelkiekben is segíteni kell a katonákat, hiszen elszakadva a családtól más körülmények és feladatok között nagy nyomás nehezedik rájuk, amit előadónk – látva kedves személyiségét – biztosan kiválóan megold. Ehhez az áldozatos munkához innen is kívánunk sok kitartást.

A második előadás pedig azért volt érdekes, mert a most  – március 15-én – átadott Nemzet Főterét mutatta be képekben, teljes részletességgel.  Tóth László ezredes – a Parlamenti Őrség Parancsnoka – a „kulisszák”mögé is betekintést engedett. Nem is gondoltam volna, hogy a tér nagysága 7 hektár,hogy a Duna felöli oldalon megtalálták a régi macskaköveket, melyeket 4 felé vágva visszatettek, hogy a 2-es villamos sínje gumiágyba van a csikorgás elkerülése miatt, hogy 60 cm mélyen felszedték az egész teret, és a mélygarázsban lesz látogató központ, ajándék üzlet és 500 db gépkocsinak hely.

Még a szoborcsoportok hiányoznak, de mindenben törekedtek a tervezők az eredeti állapot visszaállítására és arra, hogy közelebb hozzák számunkra látogatók számára az Ország Házát, hiszen teljesen a lépcsőkig elsétálhatunk, amit ezután az előadás után meg is teszünk.