A bableves huszárok kora immáron leáldozott...

Betekintés a magyar katonaszakácsok múltjába, jelenébe

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének tagjai februári szakmai napjukon igazi „hadi” - illetve konyhai kulissza- titkoknak lehetettek fül és szemtanújai.

2017. február 22-én gyönyörű környezetben, a Stefánia Palota Kőlovas termébe kaptak meghívást az egyesületi tagok, hogy a havi egyesületi nap keretében Gulyás Károlynak - a Magyar Katonai Kulináris Csapat szakmai vezetőjének - szakmai előadását hallgathassák meg.

A leginkább kompetens személytől értesülhettek az érdeklődők a gasztronómiai világversenyekről, hiszen az előadó mind Magyarországon, mind a világban kiemelkedő eredményességgel képviseli a magyar gasztronómiát, és aki egyben Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, és  a WACS Nemzetközi Szakácsszövetség zsűritagja is. Több szakácsvilág kupán és szakácsolimpián szerzett érmeket Luxemburgban, Németországban és az Egyesült Királyságban. Zsűritagként többször képviselte hazánkat nemzetközi szakácsversenyeken, katonai szakácsversenyeken az Egyesült Államokban, Németországban, Luxemburgban is , emellett  „A Szakács Világ Szövetség Global Chef Challenge rendezvényeinek az aktív szereplője.

A Magyar Honvédség katonaszakács-válogatottjáról beszélve a szakmai vezető elmondta, hogy csapata 1993 óta vesz részt nemzetközi versenyeken, ahonnan minden alkalommal, éremmel, vagy érmekkel térnek vissza, és természetesen említést tett a németországi Erfurtban 2016. októberében megrendezett kulináris olimpián való eredményes szereplésükről, és az ehhez vezető útról.

A Magyar Honvédség katonaszakács csapata a legutóbbi versenyen két kategóriában is megmérettette magát. A hidegkonyhai feladat részét képezte egy 8 személyes dísztál, egy ötfogásos ünnepi „fesztivál menü”, négy előétel, négy különféle „finger food” menü, négy tányérdesszert és négy különböző „petits fours” összeállítása.

A melegétellel összefüggő feladat sem volt egy „leányálom”, főleg, hogy – a többi csapathoz képest - minimális eszközigénnyel, valamint szigorú szakmai és egészségügyi előírások betartásával, a zsűri folyamatos felügyelete mellett kellett 150 személy részére ételt készíteni és kitálalni az oda érkező érdeklődőknek. A „catering” kategóriában a katonaszakács csapat egy magyaros menüt készített a vendégeknek, amelyet a zsűri szintén ezüstéremmel értékelt.

Mindent egybevetve magállapítást nyert az a tény is, hogy a katonai szakács csapat immáron „fogalom”, akiknek sikerült hírnevet szerezniük és szakmaiságukat bizonyítaniuk  világszerte és nem csupán „honvédségi berkeken belül”, hanem a civil életben is.

Mindezek után nagy megtiszteltetés volt a tagok számára, hogy az előadás során nem csak hallhattak és képeken láthattak a különböző kreációkról, hanem az ültetett vacsora részeként lehetőség volt megkóstolni a 2016. évi erfurti kulináris olimpián ezüstérmes magyar válogatott által készített édességet is.

A  tartalmas programnak még mindig nem volt vége , hiszen a rendezvény helyszínéül szolgáló Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ intézményvezetője, Aranykovács Andrea az Egyesületi tervezett programot követően a tagokat további kulturprogramra invitálta.

A Jövőre veled ugyanitt 2. című előadás Bánfalvy Ági és Harmath Imre szereplésével méltán koronázta meg az egyébként is kellemes egyesületi napot.

-Dr. Bittó Renáta