Amikor akasztják a hóhért, avagy protokollos „Ki mit tud?” a gesztenyefák árnyékában

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének hagyományos félévzáró rendezvényére 2017. június 21-én került sor. A rendezvény ezúttal informálisabb keretek között zajlott és – formabontó módon – közös játékkal kezdődött. A kellemes, oldott légkörhöz elengedhetetlen kellékeket a hangulatos Jardinette Kertvendéglő szolgáltatta, így a csodálatos napsütésben, ugyanakkor a kerti fák árnyékában először az elménket, majd az ízlelőbimbóinkat is megdolgoztathattuk.

A rendezvény kötetlen jellege ellenére természetesen óramű pontosságú forgatókönyv szerint zajlottak az események, így az egyesületi tagok érkezését, illetve köszöntését követően kezdetét vette a csapatokra osztott protokollos vetélkedő, amelyet Kovács Róbert színész-ceremóniamester vezényelt le.

A csapatok többféle feladat kapcsán csillogtathatták meg egyéni teljesítményüket, együttműködési készségüket, animációs- illetve  puzzle kirakó képességüket, amely feladatok főként a magyar történelem és irodalommal kapcsolatos kérdések köré összpontosultak.

A játék szelleme minden egyes résztvevőt elragadott, és ádáz harcot vívtak az egyes csapatok a győzelemért. Természetesen minden csapat nyert: szórakozást, vidámságot, és persze kedvet ahhoz, hogy az előzetesen beharangozott finomságokat, - amelyeket a vendéglő a kínálalában szerepeltet- meg is kóstolhassa.

A kertben megterített asztal köré a játékot követően, hamarosan már a kis csoportosulások helyett egy nagy csapat ült össze, hogy az előételként feltálalt erdélyi kerti csipegetőkből kedvükre „csipegethessenek”.

Az ételsorban ezt követően grillezett finomságok következtek, és a késő délutánból estébe hajlóan a nap kulináris fénypontjaként a ház édességei is szervírozásra kerültek.

A vendéglátás teljességéhez az is hozzátartozott, hogy az egyesület tagjainak volt szerencséje személyesen is megismerni a rendezvénynek otthont adó házigazdát, Kálmán Zoltánt is, aki ismertette a vendéglő múltját, jelenét, illetve a vendéglő szolgáltatási repertoárját.

Nagy örömünkre szolgált a tulajdonos azon kijelentése, hogy számára nem csak a vendégek élveznek elsőbbséget, hanem a munkatársai is, illetve nagy hangsúlyt fektet az étterem a minőségi – lehetőség szerint hazai termelőktől származó - alapanyagok beszerzésére.

Ez a szemléletmód tükröződött az ételek tálalásában, ízvilágában és felszolgálásában is.

Az Egyesület mindezt a tapasztalt színvonalat elismerő emléklappal méltatta.

A beszélgetéssel egybekötött „játékos – vacsorázós” egyesületi nap összegzéseképpen elmondhatjuk, hogy a rendezvény résztvevői ismét egy újabb csodás - vakáció előtti – társas és gasztronómiai élménnyel gazdagodtak.

-dr. Bittó Renáta